Vadelma

Vaapukka, vattu, vaarain… Meillä päin puhutaan vatuista. Vadelma on Kiviharjun viimeisimpänä kypsyvä marja. Elokuun aromikas herkku on käyttötavoiltaan useimmille tuttu: käy ihan mihin vaan!

Vadelmalla on erikoinen rakenteensa, jota kutsutaan kerrannaiseksi luumarjaksi. Lajikkeesta ja kasvuoloista riippuen vadelman rakenne voi olla tiivis tai löyhä, väri on yleensä kypsässä vadelmassa melko tummanpunainen, kiiltoaste vaihtelee lajikkeen mukaan. Kiviharjussa puhumme erityisen sievämarjaisista lajikkeista usein ”kakkuvattuina”.

Kiviharjussa viljellään kahta lajiketta: kanadalaista, melko kirkkaanpunaista Ottawaa ja norjalaista uutuuslajiketta Stioraa. Ottawa on perinteinen, varma suorittaja, jonka talvenkesto on hyvä, mutta myös Stioraan olimme todella tyytyväisiä. Isojen marjojen maku säilyi pakkasessakin todella hyvin ja kakun päälle asetellut jäiset marjat pitivät ryhtinsä ja mehunsa sulaneenakin vadelmaksi poikkeuksellisen hyvin.

Villivattuja poiminut tietää kyllä, kuinka helposti vadelmat painuvat kasaan. Siksipä Kiviharjussa poimimme vadelmat suoraan rasioihin, myös itsepoimijat saavat meiltä rasiat, joihin kerätä. Yhteen marjalaatikkoon mahtuu sopivasti 10 kappaletta 250 gramman rasioita. Ja pitäähän arvomarjoja vaalia, siispä vattumaalla marjalaatikot kulkevat kätevästi vanhojen lastenvaunujen kyydissä. Pysyypähän poimijallakin molemmat kädet vapaana.

Kerrotaanpa teille vielä knoppitietona viljelijällekin uusi asia, nimittäin vadelmassa on enemmän folaattia kuin muissa marjoissa. Ja totta kai kaikkea muutakin hyödyllistä kuten runsaasti magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja mangaania sekä kuitua!