Sukupolvenvaihdos

Teimme tänä keväänä sukupolvenvaihdoksen Kiviharjun tilalle. Tila sijaitsee Utajärvellä Ahmaksen kylässä järven rannalla. Tilalla on viljelyksessä n. 80 hehtaaria peltoa, joista vajaa 2 hehtaaria on tällä hetkellä marjoilla. Marjojen lisäksi tilalla viljellään ohraa, kauraa ja kuituhamppua. Viljelykierrossa on myös mukana monimuotoisuuspeltoa pölyttäjille, sekä viherlannoitus- ja luonnonhoitopeltoja. Sukupolvenvaihdos tehtiin myrskyisissä olosuhteissa, kun toukokuun alussa sattui tulemaan kevään viimeiset lumet tuulen kanssa. Toivottavasti tämä ei ole ennusmerkki tilan tulevaisuudelle.

Sukupolvenvaihdosta on pohdittu ja valmisteltu useamman vuoden ajan. Olen ollut useampana kesänä harjoittelemassa ja kokeilemassa tilan töitä, että olisiko tilanpidosta minulle tulevaisuuden työksi. Vuonna 2022 aloitin agrologin opinnot OAMK:ssa, jotta jonkin näköistä tietotaitoa olisi pohjalla lähteä kehittämään tilaa eteenpäin. Paljon on kuitenkin vielä opittavaa ja todennäköisesti osa asioista tulee opittua erehdyksen kautta, kun teoriaa yrittää viedä käytäntöön. Onneksi vanha isäntäpari on vielä auttamassa ja neuvomassa. Aino jatkaa vielä päivätöissä, mutta jää äitiyslomalle loppukesästä.

Sukupolvenvaihdokseen on liittynyt yllättävän paljon paperityötä moneen suuntaan. Viime syksyllä aloitettiin valmistelemalla ProAgrian avustuksella laskelmia tulevaisuuteen, sekä kauppakirjojen luonnokset. Laskelmien valmistuttua otettiin yhteyttä useampaan pankkiin tilan oston rahoittamiseksi. Saimme luottolupauksen alkuvuodesta ja teimme ELY-keskukselle nuoren viljelijän aloitustukihakemukset, johon sai kasata ison läjän asiakirjoja. Myönteinen päätös tuesta tuli maaliskuun puolella.

Huhtikuussa olimme yhteydessä kaikkiin peltojen vuokranantajiin ja sovimme sopimusten siirroista ja jatkosopimuksista jatkajien nimiin. Tämä oli yllättävän iso järjestely, kun vuokranantajia on 12 kpl ja osassa pelloista on useampi omistaja tai kuolinpesä, jolloin allekirjoituksia tarvittiin useammalta henkilöltä. Ainon talvilomaviikko menikin ajellessa allekirjoittamaan sopimuksia. Huhtikuussa myös allekirjoitettiin tilan kauppasopimus, jolloin hallintaoikeus siirtyi meille jatkajille. Kun kaikki sopimukset olivat kasassa pystyimme tekemään lainannostolupahakemuksen ja nuoren viljelijän aloitustuen maksuhakemuksen ELY:lle. Näihin piti taas kasata iso läjä asiakirjoja.

Toukokuun puolella saimme luvan nostaa lainan pankista, sekä aloitustuen. Blogin kuva on otettu hetki ennen kuin lähdimme pankkiin allekirjoittamaan lainapapereita ja näin sinetöimään myös omistusoikeuden muutos tilalla. (Jatkajat siinä takki auki kohti tulevaisuutta! -Aino) Toukokuussa täytettiin myös useammat laput maaseutuviranomaiselle, jotta tukihakuun liittyvät asiat saadaan pyörimään meidän jatkajien kautta. Lisäksi verottajalle ja yritysrekisteriin on pitänyt omat ilmoitukset tehdä, sekä rehuntuotannosta ja marjanviljelystä alkutuotantoilmoitukset viranomaisille. Kovasti toivon, ettei mikään ilmoitus ole unohtunut ja jäänyt tekemättä. Ainiin ja olihan ne vielä maamittauslaitokselle ja verottajalle tehtävät selvitykset omistajuudenvaihdosta ja rahavirroista.

Alkuun toukokuussa näytti, että tuleeko sitä kesää ollenkaan. Toisaalta tämä helpotti minua, koska minulla oli vielä kouluun yksi isompi projekti kesken, mikä piti saada palautettua. Koulutyön palautettua kevät sitten tulikin ryminällä. Oikeastaan lämpötilojen puolesta on tuntunut, että tuli suoraan kesä. Tämän jälkeen onkin riittänyt kiirettä kesäkuun alkuun asti, mutta positiivisena huomiona olen havainnut, että peltotöitä tehdessä olen päässyt samaan seesteiseen olotilaan kuin ennen sukupolvenvaihtoa, vaikka vastuu painaakin nyt eritavalla töitä tehdessä. Katsotaan miten olotila kehittyy kasvukauden edetessä, kevät on monesti toivoa täynnä.

Joonas

Yksi kommentti

  1. Hejsan!
    Toivotan onnea uusille yrittäjille!
    Luonnonvoimia vastaanhan maatalousyrittäjänkin on turha rimpuilla mutta olkoot nekin teidän puolella ja tuovat menestystä tulevaisuuteenne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *