Saskatoon

Saskatoon on ollut tilan marjavalikoimassa alusta asti. Alkujaan pohjoisamerikkalainen laji on viralliselta nimeltään marjatuomipihlaja. Kasvutapa pensaalla on vankka ja pysty, eikä terttuina kasvavia kiinteitä marjoja tarvitse maanrajasta kontata.

Kiviharjussa viljellään noin parimetriseksi kasvavaa Northline-lajiketta. Suuret, pyöreät marjat ovat noin mustaherukan marjojen kokoluokkaa. Makeiden ja vähähappoisten marjojen keskeltä löytyy mantelilta maistuvia siemeniä.

Saskatoon on erittäin hyvä hillo- ja marmeladimarja, josta saat korkean kuiva-ainepitoisuuden vuoksi hyvin kiinteää hilloa esimerkiksi täytekakun väliin tai Mummo Ankan piirakan täytteeksi. Sen sijaan soppamarjaksi se ei kokonaisena sovellu, sillä siitä tulee sopaksi keitettynä kova jupura. Marjassa on paksu kuori, joten soppaan ja mehuksi tehdessä marja kannattaa murskata ensin. Saskatoonissa on myös kirsikan aromeja, jonka vuoksi se sopii hyvin myös liharuokien makeansuolaisiin kastikkeisiin. Kaikki makuvivahteet, vitamiinit sekä siemenissä piilevät terveelliset kasvirasvat saa kuitenkin parhaiten käyttöön syömällä marjat semmoisenaan tai smoothiessa. Saskatoonin korkeasta kuitupitoisuudesta tykkää myös suolisto.

Saskatoon on myös lintujen lempimarja. Kiviharjussa suojaamme pensaat äänikarkottimella muuten rastaat ja viherpeipot eivät jättäisi meille mitään. Rastaat syövät marjat kokonaisina, viherpeipot kaivelevat marjoista pelkät siemenet. Jäljelle jää äkkiä kuivuva kuori.