Mansikka

Mansikka on varmasti kaikille tuttu ja monien lempimarja, mutta tiesitkös, että mansikka ei kasvitieteellisesti ole marja lainkaan vaan epähedelmä? Syömämme punaiset möllykät ovat itse asiassa turvonneita kukkapohjia, jossa varsinainen hedelmä on siementä muistuttava vihertävä pähkylä mansikan ulkopuolella.

Täysin epätieteellinen fakta sen sijaan on, että kesä ei ole mikään kesä ilman kotimaisia mansikoita. Mansikka onkin herkku, jota saa nauttia hyvällä omatunnolla. Mansikassa on C-vitamiinia 45,6mg/100g, lisäksi B-vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita. Kuitua on 1,9g/100g marjoja. Mansikat ovat tietenkin parhaita tuoreena, mutta siivuttamalla tai soseena pakastamalla marjoista voi nauttia koko talven. Kakkuja varten kokonaiset mansikat kannattaa pakastaa mahdollisimman irtonaisina.

Tuttuja käyttötapoja mansikalle ovat tietenkin mansikkakakku ja -hillo, mutta kokeilepas joskus viipaloida mansikoita tomaatin sijaan salaattiin mozzarellan kanssa. Viimeistele balsamicokastikkeella. Kiitos, nam!

Makutestien ja viljelykokeiden perusteella olemme päätyneet viljelemään kolmea lajiketta: Fridaa, Lumotarta sekä jatkuvasatoista Riaa.